Oświadczenie dotyczące wypadku w Katowicach

Дата публікації: 02.08.2021

W sobotę, 31 lipca br., w centrum Katowic doszło do tragicznego zdarzenia z udziałem kierowcy PKM Katowice, w wyniku którego zginęła 19-letnia kobieta. Prokuratura postawiła kierującemu zarzuty zabójstwa kobiety i usiłowania zabójstwa dwóch kolejnych osób.

Jesteśmy głęboko wstrząśnięci tą sprawą. Jako organizator transportu natychmiast zwróciliśmy się do Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego, z którym ściśle współpracujemy na rzecz bezpieczeństwa od 2019 roku, prowadząc wspólne działania w tym zakresie. Wynikiem dzisiejszego spotkania z przedstawicielami tej instytucji jest decyzja o przeprowadzeniu dodatkowych kontroli u przewoźników, świadczących nam swoje usługi.

Bezpieczeństwo pasażerów jest od zawsze naszym absolutnym priorytetem. Od 2019 roku, na nasz wniosek, wspólnie z Wojewódzkim Inspektoratem Transportu Drogowego przeprowadziliśmy ponad 700 kontroli pojazdów. Ponadto, we wspomnianym okresie, WITD wykonał ok. 500 narkotestów. Żaden z nich nie wykazał obecności środków odurzających wśród kierowców. Kolejne wzmożone kontrole mają za zadanie potwierdzenie bezpieczeństwa w środkach komunikacji miejskiej i wyeliminowanie jakichkolwiek przesłanek, mogących mieć wpływ na jego zagrożenie.

Bezpośrednio po wypadku, w sobotę 31 lipca br., zwróciliśmy się do Zarządu PKM Katowice, z wnioskiem o udzielenie pełnej informacji na temat zdarzenia. PKM Katowice jest pracodawcą zatrudniającym kierowców, w związku z tym ma wyłączną możliwość podejmowania decyzji o dopuszczeniu do kierowania autobusami. Oczekujemy pilnego przedstawienia stosownej dokumentacji, która zweryfikuje czy na tym polu wszelkie procedury zostały dotrzymane.

W najbliższych dniach organizowane będą kolejne spotkania z Wojewódzkim Inspektoratem Transportu Drogowego, Policją oraz Prezesami Zarządów wszystkich przedsiębiorstw komunikacji miejskiej – celem będzie ustalenie jak w ramach obowiązującego prawa można zacieśnić kontrole i zapewnić bezpieczne przewozy.

ZTM ściśle współpracuje ze wszystkim organami, wielokrotnie inicjując projekty zwiększające bezpieczeństwo pasażerów.

Остання інформація
Графіка: Masz bilet na mecz Zagłębia? Nie płacisz za podróż
Masz bilet na mecz Zagłębia? Nie płacisz za podróż

Kibice, którzy wybierają się na mecze Zagłębia Sosnowiec z Górnikiem Łęczna i Stalą Rzeszów będą mogli bezpłatnie korzystać z komunikacji miejskiej.

Графіка: GZM zacieśnia współpracę z katowickim lotniskiem
GZM zacieśnia współpracę z katowickim lotniskiem

Już wiadomo, gdzie na lotnisku w Pyrzowicach powstanie stacja ładowania autobusów elektrycznych. Lokalizację ustalili przedstawiciele Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego, GZM oraz PKM Świerklaniec. Możliwość ładowania „elektryków” na lotnisku ułatwi funkcjonowanie linii metropolitalnych, które cieszą się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców Metropolii i turystów.