Oświadczenie dotyczące wypadku w Katowicach

Data publikacji: 02.08.2021

W sobotę, 31 lipca br., w centrum Katowic doszło do tragicznego zdarzenia z udziałem kierowcy PKM Katowice, w wyniku którego zginęła 19-letnia kobieta. Prokuratura postawiła kierującemu zarzuty zabójstwa kobiety i usiłowania zabójstwa dwóch kolejnych osób.

Jesteśmy głęboko wstrząśnięci tą sprawą. Jako organizator transportu natychmiast zwróciliśmy się do Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego, z którym ściśle współpracujemy na rzecz bezpieczeństwa od 2019 roku, prowadząc wspólne działania w tym zakresie. Wynikiem dzisiejszego spotkania z przedstawicielami tej instytucji jest decyzja o przeprowadzeniu dodatkowych kontroli u przewoźników, świadczących nam swoje usługi.

Bezpieczeństwo pasażerów jest od zawsze naszym absolutnym priorytetem. Od 2019 roku, na nasz wniosek, wspólnie z Wojewódzkim Inspektoratem Transportu Drogowego przeprowadziliśmy ponad 700 kontroli pojazdów. Ponadto, we wspomnianym okresie, WITD wykonał ok. 500 narkotestów. Żaden z nich nie wykazał obecności środków odurzających wśród kierowców. Kolejne wzmożone kontrole mają za zadanie potwierdzenie bezpieczeństwa w środkach komunikacji miejskiej i wyeliminowanie jakichkolwiek przesłanek, mogących mieć wpływ na jego zagrożenie.

Bezpośrednio po wypadku, w sobotę 31 lipca br., zwróciliśmy się do Zarządu PKM Katowice, z wnioskiem o udzielenie pełnej informacji na temat zdarzenia. PKM Katowice jest pracodawcą zatrudniającym kierowców, w związku z tym ma wyłączną możliwość podejmowania decyzji o dopuszczeniu do kierowania autobusami. Oczekujemy pilnego przedstawienia stosownej dokumentacji, która zweryfikuje czy na tym polu wszelkie procedury zostały dotrzymane.

W najbliższych dniach organizowane będą kolejne spotkania z Wojewódzkim Inspektoratem Transportu Drogowego, Policją oraz Prezesami Zarządów wszystkich przedsiębiorstw komunikacji miejskiej – celem będzie ustalenie jak w ramach obowiązującego prawa można zacieśnić kontrole i zapewnić bezpieczne przewozy.

ZTM ściśle współpracuje ze wszystkim organami, wielokrotnie inicjując projekty zwiększające bezpieczeństwo pasażerów.

Najnowsze informacje
Grafika: Wizyta studyjna w Zarządzie Transportu Metropolitalnego w Katowicach
Wizyta studyjna w Zarządzie Transportu Metropolitalnego w Katowicach

W dniach 14-15 marca, odbyły się w naszej siedzibie wspólne warsztaty przedstawicieli Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie i Zarządu Transportu Metropolitalnego w Katowicach, czyli dwóch największych organizatorów transportu publicznego w Polsce. Wizyta miała na celu wymianę doświadczeń w obszarze zarządzania infrastrukturą przystankową.

Grafika: Nowa linia minibusowa w Katowicach
Nowa linia minibusowa w Katowicach

Już 25 marca Miasto Katowice we współpracy z metropolitalnym ZTM uruchomi nową linię minibusową w Katowicach. Będzie to linia 989. Jej główną zaletą będzie obsługa tych części dzielnic miasta, które do tej pory były tzw. białymi plamami w sieci komunikacji miejskiej. Dzięki wprowadzeniu nowej linii uzupełniona zostanie oferta dla południowych dzielnic miasta Katowice, czyli Podlesie, Zarzecze, Kostuchna.