Stanowisko ZTM dot. incydentu opisanego na łamach Gazety Wyborczej

Дата публікації: 01.07.2020

Poniżej prezentujemy stanowisko ZTM dot. incydentu opisanego na łamach Gazety Wyborczej w publikacji „Kierowca wyprosił z autobusu 14-latka z rowerem. Wieczorem chłopak został sam na przystanku”.

Szczerze przyznajemy i ubolewamy, że taki incydent miał miejsce. Przykro nam, że doszło do zaistniałej sytuacji.
Odnosząc się do opisywanego w artykule incydentu, osoba, która przygotowała treść odpowiedzi, nie wzięła pod uwagę przyjętego i jednoznacznego stanowiska ZTM w zakresie przewożenia rowerów. Przy tej okazji pragniemy podkreślić, że jesteśmy przyjaźnie nastawieni do rowerów i rowerzystów. Zachęcamy mieszkańców regionu do korzystania z tego środka transportu. Jako podmiotowi budującemu transport publiczny w regionie zależy nam na integrowaniu różnych środków lokomocji.

W związku z powyższym wobec pracownika, który udzielił odpowiedzi na przedmiotową skargę zostaną wyciągnięte konsekwencje. Zwrócimy się także do PKM Katowice z wnioskiem o odniesienie się do tego incydentu i przesłanie wyjaśnień.

Pragniemy również przeprosić 14-latka i jego opiekuna za to zdarzenie.

Dziękujemy katowickiej Gazecie Wyborczej za podjęcie tematu. Wierzymy, że pozwoli to na uniknięcie podobnych incydentów w przyszłości. Chcemy jednak jednocześnie wskazać, że przykro nam, że Redakcja nie skontaktowała się ze służbami ZTM przed publikacją tekstu. Po rozmowie z Redaktorami Gazety Wyborczej liczymy, że temat będzie kontynuowany na łamach prasy i tym samym informacje z dzisiejszej publikacji zostaną uzupełnione w kolejnym tekście o oficjalne stanowisko ZTM w tym zakresie.

Остання інформація
Графіка: Zmieni się lokalizacja Punktu Obsługi Pasażera w Gliwicach
Zmieni się lokalizacja Punktu Obsługi Pasażera w Gliwicach

Od 5 grudnia gliwicki POP będzie mieścił się w nowo otwartym Centrum Przesiadkowym. Pasażerowie w jednym miejscu będą mogli załatwić swoje sprawy i przesiąść się do wybranego środka transportu.

Графіка: Dla pasażerów dojeżdżających do Gliwic ZTM przygotował dodatkowe informacje
Dla pasażerów dojeżdżających do Gliwic ZTM przygotował dodatkowe informacje

3 grudnia, w związku z oddaniem do użytku Centrum Przesiadkowego w Gliwicach, na terenie tego miasta zmieni się funkcjonowanie ok. 50 linii autobusowych. Zarząd Transportu Metropolitalnego podkreśla, że wśród tych linii są także takie, których trasa wykracza poza Gliwice i z tego powodu z modyfikacjami powinni się zapoznać także mieszkańcy np. Knurowa, Pyskowic i Zabrza. Teraz, aby pasażerom z tych miast ułatwić korzystanie z komunikacji miejskiej, organizator transportu przygotował dodatkowe materiały informacyjne.